Doorzonwoning van Gods liefde

Stoppen met moeten kreeg in coronatijd opeens een heel andere lading. Wie moest niet ‘noodgedwongen’ op de rem trappen? We streepten afspraken uit onze agenda, lieten werkkleding in de kast hangen en bedachten alternatieve uitjes.

Natuurlijk gaat ondertussen het leven gewoon door. De stress van het dagelijkse leven is niet opeens verdwenen als we onze agenda anders gaan inrichten. Daarom is en blijft het belangrijk om echt even niks te doen, om maar wat aan te lummelen. Wat kunnen we dan uitkijken naar de zomervakantie, om lekker op te gaan in een boek met af en toe een duik in het zwembad, onder een stralende zon.

Ik vind het erg mooi dat God in het bijbelboek Maleachi wordt omschreven als ‘de zon die gerechtigheid brengt’. Zo’n omschrijving voelt warm aan en zo zal het ook zijn, als we bereid zijn ons door die Zon op te laten warmen. Even helemaal niks doen, alleen maar genieten. Is dat niet de kern van geloven? Simpelweg de handen ophouden en ontvangen. Warm worden zonder iets terug te hoeven geven. Te weten: het komt niet goed, het is al goed.

Wie zo rust pakt, wordt vanzelf een ‘doorzonwoning’ van Gods liefde en genade. In Jesaja 32 zegt God: ‘Mijn volk zal wonen in een oase van vrede, een veilige woonplaats, een oord van ongestoorde rust.’ Ongestoord. Niks moeten. Wie in dat veilige huis gaat wonen, loopt een risico. Het is het risico van uitstijgen boven het gedoe en de narigheid van wat ons allemaal omringt. Thuiskomen zet in perspectief.

De ondertitel van mijn boek Stoppen met moeten luidt: ‘Op weg van stress naar stilte’. Die weg is avontuurlijk, erg uitdagend soms. Die stilte is niet zozeer de afwezigheid van geluid. Een totale afwezigheid van geluid zou zelfs een marteling zijn en is ook geen doel op zich. Die stilte heeft alles te maken met luisteren naar je innerlijke stemmen en de stemmen van het goddelijke. Langs de zee, in de bus, op het terras. Wie luistert, hoort zoveel meer. Wie stil durft te zijn, gaat leven. Ook in coronatijd.

Een fijne zomer toegewenst!

John Lapré

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Stilte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s