Voor mij kwam God in alle hevigheid OUT | getuigenis

Gerald Reiling

Gerald (r) met zijn op 11 oktober jarige kameraad en ene helft van de tweeling Johan Westerhof

Het bijzondere van een getuigenis is dat deze het verhaal van een individu vertelt, een verhaal waar je eigenlijk alleen maar welwillend naar kunt luisteren om er vervolgens wellicht door geraakt te worden. Zo ook dit getuigenis van Gerald Reiling. Ik ontmoette Gerald 11 oktober 2019 in Groningen, toen ik in deze prachtige stad een lezing mocht geven over homoseksualiteit en de bijbel. Pas veel later hoorde ik dat zich op die avond een bijzonder werk van God in het leven van Gerald heeft voltrokken. Omdat ik geloof in de kracht van verhalen, deel ik het getuigenis van Gerald graag met jullie.

11 oktober is een dag die in mijn geheugen gegrift staat. Op deze herfstdag vier ik al meer dan 25 jaar de verjaardag van twee vrienden, een hem en een haar, een tweeling. Vroeger vierden ze het wel eens samen, maar nu ze allebei gezinnen hebben en de tijd verstrijkt is dat minder praktisch en als tweeling wil je ook wel eens je verjaardag vieren en niet delen met de ander.

Vorig jaar trok deze datum om een andere reden mijn aandacht. Een aankondiging op social media met de regenboogkleuren en daaromheen een witte lijn die overgaat in een kruis trok mijn aandacht. De woorden “Ik ken je” deden mijn wenkbrauwen fronsen. Wat dachten die LHTB’ers wel niet, dat God zich in een door hen gewenst hoekje zou laten drukken? Geef die strijd toch op en zoek elkaar op om veilig te vieren wat je wilt. Echt bijbels geloof en homoseksualiteit gaan gewoon niet samen, accepteer dat gewoon en besteed je energie aan wat beters.

Ik liet deze gedachten voor wat ze waren en ik was benieuwd op welke verjaardag ik uit zou komen. De belofte van gezelligheid met vrienden kwam mij prima uit, het was tijd voor een feestje! Naarmate oktober vorderde begreep ik dat er andere plannen waren, de tweeling vierde dat jaar geen verjaardag op de 11e.

Ik merkte dat ik nieuwsgierig werd naar wat er door de aangekondigde spreker, John Lapré, verteld zou worden. Hoewel ik mezelf als behoorlijk vrijgevochten persoon beoordeelde, hikte ik toch wat tegen een bijeenkomst als deze aan omdat ik geen idee had wie of wat ik daar aan zou treffen. Bijbelstudies, bidstonden, preken en zangdiensten; voor mij gesneden koek. Maar een homo die vanuit de bijbel zou gaan spreken was voor mij onbekend terrein.

Die vrijdagavond zorgde ik dat ik ongeveer een kwartier voor aanvang van John’s lezing op de locatie aankwam. Ik miste iemand bij de voordeur van het gebouw en had meteen al voeding voor mijn kritische houding: “Lekker welkom zeg, niemand om je vriendelijk binnen te laten”, en dat bevestigde mijn idee van: ze doen maar wat, en zijn zich niet eens bewust van minimaal gastheerschap.
In de zaal waren al behoorlijk wat mensen aanwezig. Mensen, nee joh, je kent ze! Kijk, daar zat dat oude voorgangerechtpaar, ik heb een zwak voor ze maar ze zijn zeker weten enorm bijbelgetrouw . . . Daarnaast een ander stel dat ik via bijbelstudies had leren kennen. Later kwam ook nog die aardige vent van de baptisten binnen, die ik op social media volgde vanwege hartverwarmende initiatieven in Groningen. Toen het bijna tijd was kwam die aardige katholieke homo, met wie ik al eens in gesprek was geweest over geloof en kerk, naast mij zitten.

Het voelde dubbel om hier te zijn. Een zaaltje met rijen stoelen en een duidelijke plaats voor de spreker was mij vertrouwd. Een publiek dat overduidelijk gepolariseerd zou denken, gaf mij wat zorgen over het verloop van de avond.
Toen ik mijn kopje koffie had leeggeslobberd, begon John Lapré zijn uiteenzetting. Hij noemde de namen Adam & Evert, en ik kromp ineen over wat de aanwezige Evert wel niet zou denken. Toen ik schichtig achterom keek, zag ik tot mijn verbazing dat deze er plezier in had en hij lachte breeduit. John had in de smiezen dat er iets in de zaal gebeurde, maar hij liet zich daardoor niet afleiden en ging relaxed door met zijn betoog. Ik begreep al gauw dat dit opletten geblazen was voor mij en ik begon driftig aantekeningen te maken van de genoemde bijbelteksten en de onderlinge verbanden, voor het geval het te snel ging en ik later alsnog eens kritisch de boel zou kunnen afserveren.

Maar, zo ging het helemaal niet. Het aantekeningen maken was al snel totaal overbodig! Binnen 30 minuten verliet de Nashvilledemon zonder schuimbekken en uitroepen van pijn of angst mijn vertrouwde denksysteem. Het overdonderde mij dat er zonder mijn goedkeuring en zelfs zonder mijn specifieke wens priesterlijk werk aan mij werd verricht, althans, zo ervoer ik het, en zo kijk ik er nog steeds op terug.

Het feestelijke gevoel van thuiskomen was alle reden om de jarige tweeling en andere vrienden snel op de hoogte te brengen van mijn geleerde les en te delen in mijn blijdschap. Ik heb toen ook spijt en schaamte geïncasseerd want van mijn intimi, die ik succesvol buiten mijn gespleten relatie homoseksualiteit en geloof had weten te houden, kreeg ik ook reacties als: “Ah Gerald, dat inzicht hadden wij al lang!”. Of: “Ik snapte totaal niet je motivatie voor verandertherapie, ik ben blij dat je er weer bent zoals je werkelijk bent”.
Het is genieten van het feit dat ik niets meer hoef te worden, maar dat ik er gewoon mag zijn, inclusief mijn niet-hetero zijn, inclusief mijn band met de liefde met hoofdletter L. Gods arm is niet te kort om te verlossen. En ook sterk genoeg om je uit modderige omstandigheden te trekken.

11 oktober: een jarige tweeling en Coming Out dag. Voor mij kwam God in alle hevigheid OUT, en ik mag daar gewoon achteraan gaan.

Gerald Reiling

2 reacties

Opgeslagen onder Boek - De veilige kerk

2 Reacties op “Voor mij kwam God in alle hevigheid OUT | getuigenis

  1. “Als God ons thuisbrengt uit onze ballingschap, dat zal een droom zijn” – Gerald is die avond thuisgekomen. Wat een prachtverhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s