Ouweneel reageert op brief John Lapré: ‘Als gelukkig getrouwde hetero heb ik makkelijk praten’ | brief 2/6

john-lapré-en-willem-ouweneelRelaties tussen homofiele personen van hetzelfde geslacht noemde Willem Ouweneel onlangs in zijn rijtje ‘veelvoorkomende theologische dwalingen in christelijk Nederland’. John Lapré heeft als homoseksueel een relatie met een andere man en voelde zich aangesproken door de opmerking van Ouweneel. Het tweetal start deze week op CIP.nl een briefwisseling. In zes brieven kijken Lapré en Ouweneel in elkaars hart. Vandaag reageert Ouweneel op de openingsbrief van Lapré.

Hallo John,

Dank voor de vriendelijke openingsbrief die je hebt geschreven! Ik zie ernaar uit met jou van gedachten te wisselen, hoewel ik er tegelijkertijd tegenop zie; dat zul je wel begrijpen.

Na die ene ontmoeting destijds hebben we elkaar nooit nader leren kennen. Als mens bedoel ik. Sommigen zien jou misschien allereerst als ‘homo’, maar dat is net zo mal als dat mensen mij allereerst als ‘hetero’ zouden zien. We zijn allereerst mensen, en in ons geval zelfs broeders in Christus. In die hoedanigheid beginnen we deze gedachtewisseling.

Sommigen zien jou misschien allereerst als ‘homo’. We zijn allereerst mensen, en in ons geval zelfs broeders in Christus.

Ik ben dankbaar dat je happy was met eerdere uitlatingen van mij over homoseksualiteit. En nu stuitte je op die paar regels over dit onderwerp in mijn column over die tien ‘dwalingen’. Ik geef toe, John, dat was nogal kort door de bocht. Dat heb je als je tien thema’s even in een paar regels probeert samen te vatten. Let wel, het stuk ging over theologische dwalingen. Het ging niet primair om de homo-broeder of -zuster die worstelt met zijn of haar seksuele gevoelens. Het ging mij om de manier waarop sommige mensen homorelaties theologisch proberen te verdedigen. En daar komt dat begrip ‘wishful thinking’ om de hoek kijken. Dat komt nóg twee keer in het stuk voor, en wel bij de alverzoeningsleer en de vernietigingsleer. In alle drie gevallen kan men niet duidelijk afleiden wat de Bijbel erover leert – de Bijbel spreekt niet over de homofiele medemens – en ‘dus’ doet men een beroep op wat men over God meent te weten. Een vierde voorbeeld is ‘de vrouw in het ambt’. Steeds hoor je: ‘Ik kan mij niet voorstellen dat God (iemand eeuwig zou straffen, of iets tegen homorelaties of de vrouw in het ambt zou hebben).’ Dat is de ‘dwaling’. Men ontwerpt zich eerst een God naar eigen smaak en voorkeur, en dan trekt men uit dat zelfontworpen Godsbeeld allerlei conclusies.

Je hebt volkomen gelijk, John, de Bijbel zegt niets voor of tegen relaties van liefde en trouw tussen mensen van gelijk geslacht. Dat moet ons heel voorzichtig maken om al te krasse uitspraken te doen. Toch schrijf je ook: ‘ik geloof dat het bijbelse huwelijk het huwelijk is tussen een man en een vrouw’. Dat is de normale orde der dingen. De geslachtsorganen zijn in de eerste plaats ontworpen opdat mensen zich zouden voortplanten. God schiep de mens in twee edities: mannelijk en vrouwelijk, opdat de mens zich zou ‘vermenigvuldigen’ (Gen. 1:26-28). Daarom heb ik ook moeite met mensen die trouwen en besluiten geen kinderen te ‘nemen’ (anders dan om medische redenen). Maar los daarvan: als je zelf zegt dat het bijbelse huwelijk een man/vrouw-huwelijk is, ben je dan toch niet bezig de Bijbel naar je eigen verlangens toe te praten (om jouw eigen woorden te gebruiken)?

Het is als seks vóór het huwelijk: we willen zo graag, en daarom kunnen we ons niet voorstellen dat God er iets op tegen zou hebben…

Laat ik eerlijk zijn, John, ik vind het lastig om met jou over dit thema te discussiëren. Niet om theologische redenen, maar omdat ik zelf al 51 jaar een gelukkig getrouwde hetero ben. Ik heb makkelijk praten. Maar wat moet ik zeggen tegen iemand die homogevoelens heeft en vurig verlangt naar – inderdaad – een ‘relatie van liefde en trouw met iemand van hetzelfde geslacht’? Ik heb de vraag al vaak gekregen, dat snap je. Soms heb ik tegen zo iemand gezegd: ‘Ik ga jou niet vertellen wat jij “moet” doen of laten. Ik kan alleen zeggen dat, als ik geboren was met homofiele gevoelens, ik de kracht zou wensen te ontvangen een celibatair leven te leiden.’ Maar zelfs dát antwoord kan mijzelf natuurlijk niet echt bevredigen, want ik bén nu eenmaal geen homo. Misschien is het wel net zo onmogelijk zulke dingen te zeggen als te zeggen: ‘Als ik een vrouw was, dan…’

Toch blijft staan dat ik homorelaties niet kan inpassen in wat de doorgaande lijn van de Bijbel is als het om het huwelijk gaat. En eigenlijk ben je het daar in principe mee eens. Maar in de praktijk… Dáár ligt de moeilijkheid. Daar belanden we in een ethisch ‘niemandsland’, waar de meningen zeer uiteengaan. En waar ‘wensdenken’ wel degelijk een rol kan spelen. Het is als seks vóór het huwelijk: we willen zo graag, en daarom kunnen we ons niet voorstellen dat God er iets op tegen zou hebben…

Hier laat ik het in eerste instantie even bij, John. Ik ben benieuwd naar je reactie!

Gods zegen!

Willem J. Ouweneel

2 reacties

Opgeslagen onder Boek - De veilige kerk

2 Reacties op “Ouweneel reageert op brief John Lapré: ‘Als gelukkig getrouwde hetero heb ik makkelijk praten’ | brief 2/6

  1. Dank voor deze moedige briefwisseling. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik moeite heb met relaties die anders zijn dan man en vrouw. Maar ik begrijp Willem heel goed; we willen zo graag. Gods perfecte mens was man en vrouw, maar daarin is verandering gekomen, dus het perfecte man en vrouw bestaat niet meer. We worden geboren met imperfecte genen, DNA, hormonen en ga zo maar door. Niemand in deze wereld is dus nog volmaakt vrouw of volmaakt man. Wat moeten we met wat dat met zich meebrengt? Fysiek en emotioneel? Ik begrijp dat dit een worsteling met zich meebrengt en dat je moet kiezen hoe je hiermee omgaat. Dat doen we allemaal verschillend.

    Ik hoop van deze briefwisseling te leren hoe we in liefde met elkaar om kunnen gaan, zonder oordeel.

    Bedankt, moedige mannen.

  2. Henk De Bruijn

    Het is heel wel mogelijk dat je ‘moeite’ hebt met andersvormige relaties. Maar dat is dan jouw moeite, dus leg die liever niet op een andermans bordje. Niemand die van je vraagt om een homorelatie aan te gaan, maar laat het omgekeerd dan ook zo zijn. En juist dat gebeurde (t) niet zelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s