Historische Verhalen, Verzamelbundel II – recensie

Historische VerhalenRecensie:
Klein Haneveld, J., Munckhof, H. van den, Smis, P.C., Lindblad, T., Bosch, A., Hoexum, A., … Velde, S. van der (2018). Historische Verhalen, 20 korte geschiedenisverhalen, Verzamelbundel II. Leiden: Historische Verhalen.

Opmerking vooraf:
De twintig verhalen die in deze verzamelbundel zijn opgenomen, zijn in 2017 digitaal verschenen.

Met deze verzamelbundel belandt de lezer in een historische ontdekkingstocht door musea en paleizen, langs marktpleinen (waar je ‘kots en pis’ kunt ruiken), reizend door de tijd van het Overijsselse Zwartsluis naar Vietnam. Dat is bepaald geen straf, want een bont en prettig gezelschap woordkunstenaars fungeert als reisleider. Soms droom je weg, een andere keer doet een combinatie van weerzin en spanning de hartslag versnellen (als in ‘Het teken van Anubis’ door Iris Versluis).

Het continue switchen tussen het lezen van een kort verhaal, de historische achtergrond die daarbij hoort en het lezen van een nieuw verhaal, maakt me hier en daar wat onrustig. Daarom is het goed om de bundel na een paar verhalen even terzijde te leggen. Lezen is ook verwerken en het is belangrijk jezelf die tijd te gunnen. Een gedoseerde inname van de verhalen zal de bundel beter tot zijn recht doen komen.

Sommige verhalen grijpen me bij de keel, zoals ‘Pop’ van Paul Christiaan Smis (ik wil méér van deze schrijver lezen!). Het ontroerende verhaal over een blonde kleuter in het Dresden van 1945 heeft diepe indruk op mij gemaakt. Andere verhalen (als ‘Coriovallum’ van Killian McNeil) vind ik tamelijk nietszeggend. In deze verhalen mis ik ‘de ziel’, zoals ik die wel in ‘Pop’ vind. Een analytisch historische achtergrond mag ‘ziel’ missen, maar – in mijn ogen – een verhaal niet. Ook vind ik sommige openingen van verhalen nogal cliché, als ‘Claire obscure’ van Annette Rijsdam: ‘Een lentewind zuchtte door het open raam, speelde met de gordijnen en liet zo een schuchter daglicht haar weg naar binnen vinden.’

De historische achtergronden bij de verhalen zijn een welkome aanvulling. Zo helpen de achtergronden (als die bij ‘De pastoor en de leviathan’ van Johan Klein Haneveld) mij om de verhalen beter te waarderen. De kunstige zinnen van Klein Haneveld geven mij het gevoel naar een mooi, waardevol kunstwerk te kijken. Echter, de beschrijvingen van wat ik ervaar als andere werkelijkheden dan de onze, maken op mij minder indruk. Daarom is het goed om in de historische achtergrond van het verhaal over de leviathan te lezen dat met het ‘monster’ een walvis wordt bedoeld.

De bundel is leerzaam en onderhoudend en daarom een plezier om te lezen. Erg leuk om iets over mijn geboortestad Genemuiden te lezen en te leren (in ‘Tussen tijden en vlaggen’ van Doortje Stam). En zo leer je ook van alles over het mummificatieproces in het Oude Egypte. Wist je trouwens dat oude Egyptenaren de pijn van een patiënt probeerden te verlichten door hem of haar een dode muis in de mond te leggen? (p. 131)
Het meest heb ik genoten van deze zin: ‘Haar puntschoentjes klikklakten op de vloertegels; een staccato dat de anders zo voorname rust deed trillen van nervositeit.’ (p. 111) Dank, Paul Christiaan Smis.

Hoewel ik de aantrekkelijke cover van de bundel geen goede weerspiegeling vind van de inhoud, heeft de lezer met dit werk een prachtig geschiedenisboek in huis. Het smaakt naar meer!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Recensies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s