Deur dicht. Probleem opgelost? Schaap verloren! God verhoede het.

IMG_1856De voorganger van de Westfriese Evangelie Gemeente Simon van Groningen schreef vandaag de volgende recensie n.a.v. het boek ‘De veilige kerk’. Ik neem zijn recensie graag over op deze site, omdat het woorden geeft aan een worsteling, die in veel christelijke geloofsgemeenschappen leeft.

“Het blijft een teer onderwerp: LGTB-ers en de kerk. Vandaag het boek van John Lapré gelezen. En alweer niet met droge ogen. Ik schreef er al eerder over op mijn website, naar aanleiding van het boek van Justin Lee.

John Lapré schreef een boek vanuit zijn eigen zoektocht. Het bracht mij opnieuw aan het denken over mijn zekerheden. Dat blijft lastig. Als je “zekerheden” ter discussie worden gesteld, maakt je dat onrustig. Mij wel. Klopt mijn wereldbeeld dan wel en mijn Godsbeeld, en mijn mensbeeld? Wat gaat er allemaal onderuit?
Het sterke van dit boek vind ik vooral dat het redeneert vanuit de onvoorwaardelijke liefde en de onvolmaakte schepping. John neemt vanuit de eerbied voor God en Zijn Woord een standpunt in wat niet door iedereen gedeeld hoeft te worden. Maar tegelijk maakt hij ondubbelzinnig duidelijk dat het altijd God- en mensonterend is om homo’s en LGTB-ers aan de poort te laten staan. Duidelijkheid in liefde over wat je gelooft dat goed is mag nooit en te nimmer wijzen tot wat voor oordeel ook over een persoon en zijn handelen. Én zijn handelen. Dat maakt het lastig. Maar wel duidelijk. Ook een LGTB-er die een relatie aangaat, heeft recht op veiligheid. Dat is iets anders dan instemming. Maar veiligheid is wat we allemaal nodig hebben.

God heeft onvoorwaardelijke liefde, betoogt de schrijver terecht. En dat betekent dat er nooit een voorwaarde is voorafgaande aan het ontvangen van de liefde van God. Ik worstel graag met John verder. Omdat het me ook over mijzelf wat leert. Ook over de donkere kanten van mijn eigen bestaan. Mijn denken over seksualiteit, mijn doen en laten daarin, mijn vooroordelen, mijn onzekerheden. Ik wil ze allemaal houden tegen het liefdevolle Licht van Jezus Christus. Hoe is mijn kerk? De Westfriese Evangelie Gemeente? Divers, dat kan ik ervan zeggen. Veel meer nog niet. Zijn LGTB-ers welkom bij ons? Ook als ze doen wat ze zijn? (Geaard of gericht; John geeft terecht aan dat dat onderscheid er niet zoveel toe doet).

Vanmorgen was ik onderweg naar een lid van onze gemeente. Een LGTB-er, die de worsteling van zijn leven met mij heeft gedeeld. En ook met de gemeente. En natuurlijk geeft dat een stukje onzekerheid. Voor hem én voor elk individu binnen de gemeente. Maar mijn diepste gedachte voor het gesprek was: Het zal toch niet zo zijn dat we het probleem oplossen door de deur feitelijk te sluiten, zodat hij verdwijnt en geen plek in onze herberg meer vindt?!
Probleem opgelost? Schaap verloren! God verhoede het.

Ik maak liever de fout teveel lief te hebben, te veel te vergeven, dan een schepsel van de Levende God de deur te wijzen!”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boek - De veilige kerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s